ZGODBA O BIVAKU

Bivak je stičišče popotnikov. Je majhen in preprost prostor, ki nudi nepozabne trenutke.

A Bivaka ne najdemo samo v gorah, ne ne. Vsako leto ga v sredini meseca Oktobra navdušeni popotniki in ljudje, ki jih potovanja bogatijo, postavimo tudi v dolini, kjer obdan z oranžno nitjo ohrani vse svoje vrline. Odprt je za vse.

Zgodba o Bivaku v dolini se je začela davnega leta 2014. Tisti čas je po naši zeleni deželi vandral romar, ki je imel neverjeten dar. Znal je združevati ljudi in delati spremembe. Za to je potreboval primerno okolje in prostor. Prostor za razvijanje vrednot in zavedanja. Za deljenje svojih izkušenj in navduševanje sopotnikov.

Tako je nastal Bivak I, ki je na naš svet, takšen kot je, pogledal skozi oči dvojnosti: lepote in kaosa.

Pomembnosti Bivakovega sporočila se je dobro zavedal tudi pravi Borec za življenje po imenu Tomo Križnar, ki je Prvi Bivak v Kinoteki odprl z dokumentarnim filmom Kaos Sveta. Filmom, ki bi si ga še (ali pa sploh) danes moral ogledati vsak, ki ga vsaj malo zanima, kako danes izgleda delo profesionalnega popotniškega novinarja.

V drugem Bivaku 2015 nas je romar spraševal, Ali vidiš in slišiš isto, kakor jaz? Fatamorgana. Še danes se bolj aktualno vprašanje, ki se močno dotika področja medijev: Kaj je resnica in kaj privid, iluzija?

Nato pa je romar moral oditi svojo pot in se za nekaj časa od svoje druge domovine posloviti. Dom pravega romarja, nomada, je vendar ves svet. Kljub temu, da je odšel svojo pot, je romar duh Bivaka zvesto širil, kamorkoli je zašel in v svoj JO nahrbtnik pridno zbiral izkušnje.

Pot do tretjega Bivaka ni bila enostavna. Jasno pa je bilo, da se do njega lahko pride na več načinov: z nahrbtnikom peš ali z letalom, s kolesom ali z motorjem, lahko pa kar s kombijem oz. hišico na štirih kolesih. S slednjo sta dva romantična popotnika potegnila oranžno nit naprej vse do Metelkove, kjer je v Hostlu Celici po rednih kakovostnih predavanjih na temeljih filozofije Potuj, Misli, Deli, ki jim je zvesto sledil koncert Sozvočij Sveta odprl svoja vrata Bivak III.

“Svet je poln meja. Stopimo čez njih.” je naš ambasador Arne Hodalič sporočal na sklepnem predavanju Bivaka IV. Kot že vsa leta poprej, je tudi na četrtem Bivaku postregel z vrhunskim predavanjem o mejah, ki jih je v svetu vedno več… Na meje pa nismo gledali zgolj iz ptičje perspektive. Meje, ki jih prestopamo ali v življenju moramo prestopiti so lahko tudi notranje. V nas. Največja lepota popotovanj je namreč ravno v tem, da nas bogatijo. 

Bivak živi in še naprej vsako leto odpira svoja vrata. Letošnji, že peti po vrsti, nagovarja tako popotovanja kot življenje samo. Potovati je živeti!

Bivak (Bivouac) is the crossroad of travelers. It’s a small and simple space where one experiences unforgettable moments. But Bivak is not found only in the mountains, oh no. Every October, thrilled travelers, wanderers and people, who get enriched by their journeys set it up in the valley as well, where it remains open for all in a festive travelers spirit.

This year’s 5th Bivak Festival: To Travel is to Live is on Saturday, 13th of October in Park Tabor and kavarna SEM, a 10 minutes’ walk from the Centre of Ljubljana.

You will be welcomed by diverse creative workshops (such as How to use your mobile phone usefully, Urban survival …). Different travelers will present their incredible journeys and our travel bazaar and flee market will offer you a range of different traveler items or a delicious dish from another part of the world. Our mascot Bine the Fox will keep you and your little travelers amused along with Arne Hodalič and stand-up comedians …all of this in a great festive atmosphere. We will finish the festival in kavarna SEM with a great live concert.

How can you participate in the festival? You’re welcome to join the travelers market and participate in a photo- or a travel writer’s competition at http://festivalbivak.si/natecaji/.

For more information, follow posts at festivalbivak.si and our FB page. See you on Saturday!

POGOSTA VPRAŠANJA

So vsi dogodki in aktivnosti brezplačni?

Da! Zelo pa vam bomo hvaležni za vaše prispevke umetnikom in izvajalcem delavnic, ki jih bo zbiral Lisjak Bine, maskota festivala!

KAKO BO S FESTIVALOM V PRIMERU SLABEGA VREMENA?

Sočno sončno vreme smo naročili že pred nekaj tedni, kljub temu pa bomo imeli pravi Bivak – šotor, kamor se bomo lahko stisnili v primeru kakšne plohe. Če bo napoved za soboto katastrofalna, festivala ta dan ne bo.

Kako je s hrano in pijačo?

Na festivalu bo poleg ponudbe v kavarni SEM in bara ŠD Tabor slastne dobrote bližnjega vzhoda ponujal Abi falafel, imeli pa bomo tudi domače pivo iz kombija VW T2 pivovarne Academia in šrilanški curry!

Kje lahko parkiram?

Če imaš popotniško vozilo, ga lahko parkiraš kar na igrišču pri parku Tabor, kjer se bo odvijala tudi popotniška tržnica. Sicer pa v soboto običajnih težav s parkiranjem v Ljubljani ne bi smelo biti. 🙂