ZMAGOVALNA ZGODBA LETOŠNJEGA NATEČAJA

Nina Jelovšek: PREPOTOVATI VESOLJE

Okoli tebe je tisoče različnih poti, ki te lahko popelje na tisoče različnih pustolovščin. Vsaka pot te nečesa nauči. Nekje padeš v globel in se moraš naučiti upati, vztrajati in se boriti. Druga smer te nauči paziti, zaupati in pomagati. Naslednja pot te nauči previdnosti in poslušnosti. Nekje slediš in poslušaš. Drugje se upiraš in bežiš. Iz vsake smeri gledaš v sončni vzhod, a iz vsakega kota ga vidiš drugače. Padec te bo razjezil in spravil v jok, drugi padec te bo spravil v smeh. En polet med zvezde te bo ganil, naslednji ti ne bo pomenil ničesar. Ena ovira bo boleča in odločilna, slednja odločitev pa bo polna ljubezni in sreče.
Vsaka smer ti bo podarila takšno ali drugačno izkušnjo. Ena pest te bo “na gobec”, druga te bo oklenila in varovala. Vsak smer ima svojo zgodbo, svojo lekcijo. A če obstaneš na mestu in ne izkusiš nobene, se ničesar ne naučiš, nikogar ne spoznaš, ničesar novega ne odkriješ. Preprosto obstaneš. Ne upaš. Si prazen. Ni smisla. Ne živiš. Do potankosti ti je znano le eno vesolje, okoli tega pa jih lebdi na tisoče, ki želijo biti odkriti in občudovani. Ne začutiš vetra na licih, bodečih kamnov pod nogami, razbijajočega srca od adrenalina. Ne dosežeš vrha hribov in ne zadihaš zraka, ki te dregne v pljuča in zbeži ven. Ne doživiš občutkov, ko sedeš na kamnite razbitine in gledaš pod seboj prevračanje reke, ki se izliva v morje, oblakov, ki se stikajo z obzorjem, neznanega, ki se skriva za zaveso plinov in žarkov, ki jo razgrne le radovednost.
Ni ravno bistvo človeštva dihati z naravo in občudovati njeno prekrasnost?

Dragi popotnik, ljubitelj dobre besede.

Življenje je potovanje. Postani del skupnosti popotnikov, ki potujejo drugače – Potujejo, Mislijo in Delijo – in pošlji svojo zgodbo na temo »Potovati je živeti«. Najboljšo zgodbo bomo podelili z obiskovalci petega festivala popotnikov in popotniškega novinarstva Bivak, ki bo 13.10. v Ljubljani.

S tem popotniško-literarnim natečajem te želimo spodbuditi, da se ozreš okoli sebe, zazreš vase in ustvariš svojo zgodbo, ki lahko izhaja iz resničnega življenja, ali pa je plod tvoje bujne domišljije. Pri pisanju se lahko opreš na katero od naslednjih vodil:

  • Kaj mi predstavlja slogan Potovati je živeti? Povezava med potovanji in življenjem.
  • Kaj me potovanja naučijo, kako širijo obzorja?
  • Ali moram potovati okoli sveta, da lahko spoznam vrednost življenja?
  • Kakšne občutke mi vzbujajo potovanja in kako izkušnje prenašam v vsakdanje življenje?
  • Razmisli, kako lahko svojo zgodbo osvetliš tudi z družbeno kritično noto

Legendarna popotnica slovenskega rodu Alma Karlin je kot eno od sklepnih misli svojega 8-letnega popotovanja okoli sveta (Doživeti svet, 2006) pred pribl. 100 leti zapisala: »Včasih verjamem v „propad zahodnega sveta”, ko vidim, kako je vse, kar je danes privlačnega, samo šara brez vrednosti: filmi, jazz glasba kamorkoli prideš, rjovenje radia iz večine trgovin, redkokdaj kaj resnega, dobrega, vedno le hrup, hrup, ki odvrača pozornost, raztrese, ki uniči razmišljanje; literarna plaža je najljubša na trgu, pri predavanjih privlačijo plitke teme; vedno prevladuje težnja: ne misliti, raje se prepustiti toku.«

Svojo zgodbo na temo Potovati je živeti pošlji prek spodnjega obrazca. Zgodbe v slovenščini in angleščini sprejemamo do petka, 12.10.2018.

Izbrano zgodbo bomo nagradili s knjigo Okrog sveta do srca družine Grubar, ki jo podarja naš partner, založba Sanje.

Besedilo pošlji v formatu.DOC ali PDF, obsega naj med 250 in 300 besed. Zgodbi lahko dodaš tudi naslovno fotografijo. Zmagovalno zgodbo bo izbrala žirija festivala Bivak V.

Popotniško novinarstvo (Backpack Journalism) krepi kritično razmišljanje in družbeno aktivacijo, v prvi vrsti mladih. Spodbuja neodvisna popotovanja in zavestno opazovanje sveta, zavzemanje stališč do družbenih vprašanj in smiselno uporabo sodobnih medijev.